Kierrätettäviksi suunniteltuja nahkalaukkuja ja kokonaisia mallistoja muodin massatuotannon ylijäämätekstiilistä. Virolaista designia leimaa sekä kestävä kehitys että ainutlaatuinen kyky sitoa esivanhemmilta kulkeutunutta tietoa, unohdettuja taitoja ja visuaalista perintöä tämän päivän teknologiaan ja muotokieleen. Tuloksena on kekseliäitä ratkaisuja ja luonnonmateriaalien innovatiivista käyttöä.

Kaapelitehtaalla järjestettävän Suomen suurimman Viro-tapahtuman Martin markkinoiden parvella vuoron saa tänä vuonna design. Markkinahumun yläpuolelle nousee neljä kiinnostavaa virolaista designbrändiä: Reet Aus, Stella Soomlais studio, Radis sekä 4Room.

Reet Ausin mallistoa
Reet Ausin mallistoa
Reet Ausin mallistoa
Kuvat: Krõõt Tarkmeel

Reet Aus

Reet Aus on muotisuunnittelija, joka luo mallistonsa massatuotannon synnyttäneestä ylijäämätekstiilistä palauttaen samalla jätteen takaisin tuotantoon. Jokainen Reet Ausin vaate säästää keskimäärin 75% vettä ja 88% energiaa. Aus on yksi ekologisen muodin pioneereista. Hän on kehittänyt teollisuuteen sovellettavan uusiokäyttömetodin UPMADE®.

Reet Ausista kertova Out of Fashion -dokumentti esitettiin DocPoint-festivaalilla viime vuonna.


Stella Soomlaisin mallistoa

Stella Soomlais studio

Nahkaisia laukkuja ja asusteita valmistava Stella Soomlais on Viron nuoremman sukupolven tunnetuimpia suunnittelijoita. Soomlaisin laukut on suunniteltu kierrätettäviksi ja niitä on helppo huoltaa ja päivittää. Kun laukku ei enää sovi omistajalleen, voi siihen käytetyn nahan käyttää Soomlaisin studiossa uudelleen. Stella Soomlaisin laukuissa käytetään ainoastaan parasta kasviparkittua ja elegantisti ikääntyvää nahkaa.


Radisin mallistoa
Radisin mallistoa

Radis

Radis valmistaa Virossa käsityönä pelkistettyjä, pohjoismaisia, älykkäitä ja omaperäisiä huonekaluja. Radisin valikoimaan kuuluu hyllyjä, piironkeja, ruokapöytiä ja sänkyjä. Kalusteet on valmistettu kestävästä koivuvanerista. Viimeistelyssä Radis käyttää ekologisesti puhdasta öljyvahaa. Materiaalit ovat luonto- sekä ihmisystävällisiä ja tuotannossa vältetään materiaalijäämien muodostumista. Kaikki tuotteet valmistetaan tilaustyönä, jolloin tilaaja saa juuri sitä, mitä haluaa.


4roomin mallistoa
4roomin mallistoa
4roomin mallistoa

4Room

4Room on räätäli valaisimien maailmassa! Suunnittelijat ammentavat inspiraationsa elämästä ja luonnosta. 4Roomin päämäärä on tarjota asiakkailleen omaperäisiä loppuun asti suunniteltuja ajattomia valaisimia. 4Roomin tuotteet on luotu kestämään, ne valmistetaan huolellisesti valituista luonnonmateriaaleista. Kaikki valaisinten osat on sertifioitu ja valmistettu EU:ssa.