Esiintyjät Tampereella 2019

 

Indrek Hargla

la 13.4. klo 11.30

Indrek Hargla on Viron tunnetuin dekkaristi, jonka Apteekkari Melchior -sarja on lumonnut myös monet suomalaiset lukijat. Sarjan viimeisin osa, kauan odotettu Apteekkari Melchior ja Gotlannin piru ilmestyy vihdoin suomeksi! Keskiaikaiseen Tallinnan sijoittuvan Melchior-sarjan kaikki kuusi osaa on suomentanut palkittu kääntäjä Jouko Vanhanen.

Ville Hytönen

la 13.4. klo 14.30

Tallinnaan muuttanut ja siellä perheen perustanut kirjailija Ville Hytönen on koonnut kokemuksensa ja havaintonsa uudesta kotimaastaan Eesti on My Mind -kirjaan. Hytösen tekstit luovat Virosta monipuolisen ja rehellisen kuvan. Vaikka Hytönen ei läheskään aina ole samaa mieltä näkemänsä ja kuulemansa kanssa, suhtautuu hän Viroon ja virolaisuuteen suurella rakkaudella ja kiinnostuksella.

Mikko Alatalo ja Jami Humalamäki

la 13.4. klo 15.00

Mikko Alatalo ja Jami Humalamäki johtavat suomalais-virolaisen yhteislauluhetken. Mikko Savikko on toimittanut 100 laulua. Laulamme yhdessä -kirjaan sata laulua, joita lauletaan Suomenlahden molemmin puolin. Mukana on lastenlauluja, virsiä, merimiesten lauluja ja euroviisuja. Martin markkinoilla esitetään niistä tunnetuimpia. Tervetuloa laulamaan tai kuuntelemaan!

Heino Seljamaan yhden miehen teatteri lapsille

la 13.4. klo 10.30 ja 13.30

Heino Seljamaa on virolainen nukkenäyttelijä, jonka tunnetuin hahmo on televisiostakin tuttu käsinukke Äpu. Seljamaa on näytellyt nukketeatterissa, elokuvissa ja televisiosarjoissa.
Heino Seljamaa tulee lasten luo mukanaan matkalaukku, jonne mahtuu kokonainen teatteri! Tampereella Heino Seljamaa esittää vanhan kunnon Prinsessa Ruususen. Esitys on kaksikielinen ja sopii sekä suomalaisille että virolaisille lapsille.

Antto Terras

la 13.4. klo 16.00

Virolaissyntyinen koomikko Antto Terras sivaltaa huumorillaan tasapuolisesti sekä Suomea että Viroa. Terraksen uusimman kirjan Helsinki–Tallinn Expressin huumori on onnistunut sekä naurattamaan että suututtamaan lukijoitaan. Se lupaa kertoa meistä totuuden- ja tekee matkan varrella tarkkanäköisiä havaintoja kulttuureistamme.

Juhani Salokannel

la 13.4. klo 13.00

Viron kansalliskirjailija A. H. Tammsaaren rakkausromaani Rakastin saksalaista on vihdoin ilmestynyt suomeksi. Romaani kertoo kielletyn rakkauden tarinan. Baltiansaksalaisen perheen tytär Erika ja virolainen maanviljelijän poika Oskar kokevat todeksi ihmissuhteen mahdottomuuden yhteiskunnallisten ristiriitojen keskellä. Suomentaja Juhani Salokannel avaa teoksen merkitystä sekä nopeasti muuttuneen Viron alkutaipaleen kipupisteitä.

Harri Tiido ja Hannele Valkeeniemi

la 13.4. klo 12.30

Viron Helsingin suurlähettiläs Harri Tiido ja Suomen Tallinnan-suurlähetystön lehdistöneuvos Hannele Valkeeniemi keskustelevat niistä Suomen ja Viron historian tapahtumista, joista lahden toisella puolella on vaiettu tai kerrottu vain osatotuus. Vaikuttavatko puutteelliset tietomme siihen, miten suhtaudumme toisiimme nykyaikana?
Molemmat keskustelijat ovat ennen diplomaattista uraansa työskennelleet toimittajina.

Mikko Virta ja Tomi Kumpulainen

la 13.4. klo 12.00

Miten Viron luonto poikkeaa suomalaisesta luonnosta? Mihin Virossa kannattaa lähteä luontoretkelle? Mitä kannattaa pitää mielessä, kun lähtee retkelle lahden taakse? Muun muassa näitä kysymyksiä pohdiskelevat yhdessä Virossa pitkään asunut luontoharrastaja ja The Baltic Guiden päätoimittaja Mikko Virta ja Tampereen luonnontieteellisen museon Tomi Kumpulainen.

Piret Aus

su 14.4.

Piret Aus on kansanmuusikko, joka toimii Tarton yliopiston Viljandin kulttuuriakatemiassa opettajana. Hänen soittimensa on harmonikka. Aus on yksi Viron tunnetuimman musiikkifestivaalin Viljandi Folkin perustajista ja järjestäjistä. Hänelle on tärkeää, että nuoret pääsevät osaksi rikasta virolaista perinnekulttuuria. Nuorten lisäksi Piret haluaa auttaa myös vammaisia pääsemään kulttuurin äärelle. Viime vuosina hän onkin ollut Viron vammaisten laulu- ja tanssijuhlien ohjelmapäällikkönä.

Martin markkinoilla Piret Aus soittaa ja laulaa virolaista kansanmusiikkia.