Martin markkinat 2014

Kulttuuri­kahvila Koidula

Tiit Aleksejev

Sunnuntai 23.11. klo 13.30

Vuonna 1968 Kohtla-Järvellä syntynyt Tiit Aleksejev on historioitsija ja kirjailija. Hän opiskeli Tarton yliopistossa historiaa ja työskenteli yliopiston jälkeen diplomaattina Pariisissa ja Brysselissä. Aleksejev aloitti kaunokirjallisen tuotantonsa Loomingissa 1999 julkaistulla novellilla Tartu rahu (Tarton rauha), mistä hänet heti tunnustettiin Loomingin vuosipalkinnolla. Nykyisin vapaana kirjailijana toimiva Aleksejev sai vuonna 2006 Betti Alver -palkinnon vuoden parhaasta esikoisromaanista. Hänet on palkittu myös Virumaan kirjallisuuspalkinnolla.

Tiit Aleksejev

Historioitsija Tiit Aleksejev taustoitti ristiretkeläisten vaiheita kymmenkunta vuotta, enne kuin kirjailija Aleksejev aloitti kirjoittamisen. Hänen romaaninsa Pyhiinvaellus voitti Euroopan unionin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2010. Romaani ilmestyi suomeksi viime vuonna Hannu Oittisen suomentamana. Romaanisarjan toinen osa Väkevä kaupunki ilmestyy Kustannusosakeyhtiö Sammakon kustantama suomeksi tänä syksynä.

Näin Tiit Aleksejev on itse kertonut syitä romaanisarjansa aiheen valintaan: ”On tarinoita, jotka pysyvät. Olen varma siitä, että ensimmäisestä ristiretkestä kerrotaan vielä 900 vuoden kuluttuakin. Sen jättämä jälki on yksinkertaisesti niin vahva. Kysymyksessä on tapahtuma, joka heijastuu keskiaikaisissa lähteissä ylivoimaisesti eniten. Samalla on kuitenkin vain neljä kronikoitsijaa, joiden tekijät ovat välittömästi osallistuneet tapahtumiin. Ja nuokin kronikat on kirjoitettu Jerusalemin valloituksen jälkeen. Tuo aspekti alkoi kiinnostaa minua. Ajattelin, että mitä jos päähenkilö kertoisi viidennen version asiasta. Sellaisen joka näyttäisi, miten kaikki oikeasti tapahtui.”

Lue lisää

Tiit Aleksejev Tuglas-seuran kirjahyllyssä