Martin markkinat 2015

Kulttuuri­kahvila Koidula

Ly Seppel ja Kristiina Ehin

Lauantai klo 14.00

Ly Seppel

Ly Seppel on virolainen runoilija ja kääntäjä, joka on asunut suurimman osan elämästään Raplassa. Ly Seppel on kirjoittanut runokirjoja, lastenkirjoja, kritiikkiä ja arvosteluja. Hän on tuottelias kääntäjä, joka kääntää viroksi kaunokirjallisuutta monista eri kielistä.

Vaikka Ly Seppel ei vaatimattomana ihmisenä nostakaan itseään esille, on hän teksteillä ja esiintymisillään saanut paljon ihailijoita ja myös tunnustusta, mm. presidentin myöntämän kunniamerkin ja Viron kulttuurirahaston palkinnon vuoden 2007 parhaasta käännöksestä. Ly Seppel toimii usein Raplan kaupunginkirjastossa kirjallisuustilaisuuksien emäntänä.

Ly Seppel ja Kristiina Ehin

Ly Seppel ja Kristiina Ehin
Kuva: Scanpix/Delfi/Eesti Ajalehed/Priit Simson

Kristiina Ehin

Kristiina Ehin syntyi Raplassa kirjailijaperheeseen, hänen äitinsä on runoilija-kääntäjä Ly Seppel ja isä vuonna 2011 kuollut runoilija Andres Ehin. Vuonna 2004 Kristiina Ehin valmistui Tarton yliopistosta maisteriksi, pääaineenaan folkloristiikka.

Kristiina Ehin on julkaissut useita runo- ja proosateoksia. Hänen tuotantoaan on käännetty mm. suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi ja iiriksi. Hän on viime vuosina noussut Viron tunnetuimpien ja luetuimpien runoilijoiden joukkoon. Hänen runoihinsa on sävelletty useita lauluja, mm. Viron edellisten yleislaulujuhlien tunnuslaulu Puudutus ja Viron vuoden 2014 suosituin laulu, Curly Strings -yhtyeen esittämä superhitti Kauges külas.

Kristiina Ehin laulaa Naised köögis -yhtyeessä ja esiintyy usein myös yhdessä aviomiehensä Silver Seppin kanssa.