Martin markkinat 2015

Kulttuuri­kahvila Koidula

Naised köögis

Torstai 19.11. klo 20 Villi Wäinö (Kalevankatu 4, Helsinki)
Lauantai 21.11. klo 10.30 ja 15.30.

Naised köögis on musiikkikollektiivi, joka jäsenten väitteiden mukaan on todellakin syntynyt niin, että Viljandissa asuneet naiset kyläilivät usein toisensa luona ja useimmiten päätyivät istumaan keittiöön, keskustelemaan sekä laulamaan ja soittamaan yhdessä. Eli todellakin naiset keittiössä!

Naised köögis
Kuva: Kaari Saarma

Tyhjästä upea yhtye ei silti syntynyt, Kairi Leivo ja Katrin Laidre olivat jo vuosia laulaneet ja soittaneet yhdessä Laudaukse Kääksutajad -ryhmässä. Ruotsissa syntynyt, mutta pitkään Virossa asunut Sofia Joons oli laulanut ja soittanut useiden virolaisten huippumuusikoiden kanssa ja tehnyt kaksi upeaa Strand…Rand -levyä. Kristiina Ehin tunnettiin runoilijana, mutta tiedettiin, että useat bändit olivat tehneet hänen teksteistään hienoja lauluja. Palaset olivat siis olemassa, ne täytyi vain yhdistää toimivaksi ryhmäksi. Palapeli koottiin vuonna 2012, ja yhtye esiintyi ensimmäisen kerran huhtikuussa 2013.

Kairi laulaa, Katrin laulaa, soittaa kannelta ja haitaria, Kristiina laulaa ja soittaa haitaria ja Sofia soittaa viulua ja jouhikkoa. Laulun ja soiton ohella esiintymisiin kuuluu useimmiten myös Kristiinan runoja.

Naised köögis -yhtyeelle ominaista on mukaansatempaava esiintyminen, lyyrisyyden, huumorin, rempseyden, naisnäkökulman ja hienon, mutta aidon kansanmusiikinomaisen soitto- ja laulutaidon yhdistäminen. Ja hienot ja älykkäät tekstit! Hjalmar Nortamon merimieslaulusta tehty oma muunnelma petollisesta Juliuksesta oli loistava, mutta See pole ainult sääskede ja siilide öö -laulu ja video tekivät nelikon tunnetuksi koko Virossa.