Kuva: Tuglas-seuran arkisto/Toomas Dettenborn

Mart Sander

Mart Sander on virolainen muusikko, ohjaaja, kirjailija, näyttelijä, taidemaalari ja televisiojuontaja. Kirjasarja rouva Kukkin tytöistä on noussut Virossa suureen suosioon ja sitä on kiitetty erityisesti taitavasta viihteen ja historian yhdistämisestä. Kirjoista on tehty myös palkittu tv-sarja.

Rohkean, vauhdikkaan ja koukuttavan historiallisen romaanisarjan ensimmäisessä osassa liikutaan vuosissa 1939 ja 1940, jolloin Viro muuttuu tukikohtasopimusten myötä Neuvostoliiton miehittämäksi vasallivaltioksi. Toisessa osassa eletään vuoden 1941 neuvostomiehitystä kyydistysten alkaessa. Historialliset seikat on taustoitettu huolellisesti: talvisota ja jatkosota ovat kirjassa myös mukana.

Viron yhteiskunnallista ja poliittista tilannetta seurataan tallinnalaisesta bordellista, josta muodostuu eräänlainen agenttipesä. Sander luo herrainklubin tytöistä vahvoja hahmoja, joista on moneen lähtöön alkaen neuvostomyötäilijästä ja päätyen sekä nationalistiin että tsaarin ajan Venäjän perään haikailevaan valkoporvariin.


Mart Sanderin teokset Tuglas-seuran Kirjahyllyssä

Mart Sanderin kanssa keskustelee kirjailija Sirpa Kähkönen Koidula-salissa sunnuntaina klo 15.30