Kuva: Tuglas-seuran arkisto/Meeri Ott

Mudlum

Mudlum (oikealta nimeltään Made Luiga, s. 1966 ) on tallinnalainen kirjailija, jonka juuret ovat Muhun saarella. Kirjailijan esikoisteos Tõsine inimene (Vakava ihminen) ilmestyi vuonna 2014 ja oli ehdolla Viron kulttuurirahaston vuosittaisen proosapalkinnon saajaksi. Teoksessa julkastu novelli Leppäkerttujen vuosi on julkaistu Varja Arolan suomentamana Nippernaati -antologiassa nro 2.  Vuonna 2019 julkaistu romaani Poola poisid (Puolalaiset pojat) voitti Viron kulttuurirahaston kirjallisuuden vuosipalkinnon ja Euroopan Unionin kirjallisuuspalkinnon.

Tätini Ellen (Mitte ainult minu tädi Ellen)  on Mudlumin kuudes romaani. Teos voitti niin ikään Viron kulttuurirahaston kirjallisuuden vuosipalkinnon  vuonna 2021. Omaelämäkerrallisen kirjan keskiössä ovat naiset: kertoja itse, äiti, isoäiti, tädit. Yhtä tärkeitä kuin naisten väliset suhteet ovat myös tavarat sekä muistot tavaroista, taloista ja puutarhoista. Romaanin suomentaja Heidi Iivari kuvailee teosta: ”Mudlum kuvaa kolmen erilaisen naisen mikrokosmosta kahdessa talossa Muhun saarella sekä Meriväljan kaupunginosassa Tallinnassa. Tätini Ellen on sukupolvikirja, jossa vahvat mutta tavalla tai toisella elämässään pettyneet tai omaa paikkaansa puolustavat naiset pitävät erimielisyyksistään huolimatta yhtä. Naiset osoittavat rakkautta ja huolenpitoa tekemisen, ruuan ja tavaroiden kautta. Teoksessa avautuu hyvin fyysinen tavaroiden taikamaailma. Tarinaa vievät eteenpäin erilaiset esineet, kuten vaatteet, kirjat, kipot mutta myös maut, hajut ja miljööt. Mudlum onnistuu kirjoittamaan neuvostoajan aineellisuudesta kiinnostavasti välttäen sekä liiallista nostalgiaa että inhorealismia”.

Tätini Ellen Tuglas-seuran Kirjahyllyssä

Mudlumia  haastattelee kirjailija ja Tuglas-seuran johtokunnan jäsen Sirpa Kähkönen Koidula salissa sunnuntaina klo 13.30