Kuva: Sven Arbet

Rein Sikk

Virumaalta kotoisin oleva Rein Sikk tunnetaan niin toimittajana, kirjailijana kuin aktiivisena kulttuurivaikuttajana.

Rein Sikk on julkaissut kuusi kirjaa. Minu Virumaa (2018) on toisaalta Virumaan matkaopas, joka tutustuttaa paikkoihin ja tapahtumiin, jotka matkaoppailta usein menevät ohi. Toisaalta se on myös historiateos, joka kertoo Viron ja erityisesti Virumaan vapautumisesta Neuvostoliiton miehitysvallasta ja Virumaan ihmisten väkevistä teoista ja tuo heitä ihmisinä ja yksilöinä esiin aina näihin aikoihin saakka.

Rein Sikkin aloitteesta tulee vuodesta 2023 Viron saunavuosi. Saunoista Sikk kirjoittaa kirjoissaan Vihaga, kuid vihata. Eesi esimene sauna-aabits (Vihdalla, mutta vihatta. Viron ensimmäinen sauna-aapinen) ja 50 praktilist saunanippi + 3 erilist lisaks (50 kätevää saunaniksiä ja sen päälle kolme erityisniksiä). Rein Sikk viettää kaikki sunnuntai-illat Viron ehkä kuuluisimmassa kyläsaunassa Kadrinassa. Sikkin ansiosta Kadrinan saunassa on vieraillut 15 Viron ministeriä, neljä pääministeriä, kaksi parlamentin puhemiestiä ja kaksi suurlähettilästä, myös Suomen. Jopa yksi arkkipiispa on ottanut Kadrinassa löylyjä.

Saunavuoden lisäksi Rein Sikk on käynnistänyt monia muitakin kulttuuritekoja. Häntä voidaan kiittää Virumaalla olevasta vironkielen muistomerkistä ja hänen aloitteestaan Virossa luettiin yleisötilaisuudessa ääneen kansalliseepos Kalevipoeg. 126:lla vapaaehtoisella kului lukemiseen lähes 14 tuntia.

Koidula-sali lauantaina klo 11.30 ja sunnuntaina klo 11.30