
Kuva: Tuglas-seuran arkisto/Toomas Dettenborn
Tõnu Õnnepalu
Tõnu Õnnepalu on aikamme merkittävimpiä ja kansainvälisesti tunnetuimpia virolaisia kirjailijoita. Maailmanmaineeseen hän nousi romaanillaan Piiririik (suom. Enkelten siemen 1994), joka on käännetty 25 kielelle. Õnnepalulta on suomennettu kymmenen kirjaa. Õnnepalu on tunnettu myös kääntäjänä. Hän on virontanut muun muassa Charles Baudelairen, Albert Camus'n ja Marcel Proustin teoksia.
Valheiden katalogi. Englantilainen puutarha jatkaa Õnnepalun tinkimätöntä linjaa tutkiessaan tiukan henkilökohtaisesta näkökulmasta ihmisen olemassaoloa ja suhdetta luontoon sekä yhteiskunnallisia, aatteellisia, moraalisia ja eksistentiaalisia kysymyksiä. Teoksessa tarkastellaan käsityksiä vapaudesta, rauhan ja sodan teemoja, suuria aatteita, päivänpolitiikkaa niin kotimaassa kuin ulkomailla, uskontojen problematiikkaa ja monia muita mielenkiintoisia teemoja, joihin etsitään vastausta – sitä usein saamatta.
Pariisi on ensimmäinen osa trilogiasta, jossa ollaan kotona, mutta kodin ulkopuolella. Kyseessä ei ole matkakirja, vaan paikkakirja, joka keskittyy yhteen maailman kolkkaan ja itsensä tutkiskeluun. Kirja kysyy, missä oikeastaan on ihmisen koti. Jossain päin maailmaa, ihmisessä itsessään vaiko maailman ja itsen tuolla puolen? Hendrik Relve on sanonut: ”Tõnu Õnnepalu käsittelee Pariisia omassa kirjassaan eri tavoin kuin muut virolaiset kirjailijat. Hän kuvailee omia kaupunkiretkiään ja -mietteitään herkästi ja henkilökohtaisesti. Tässä on kirja niille, jotka haluavat ymmärtää Pariisia syvemmin ja kiireettömämmin”.
Tõnu Õnnepalun teokset Tuglas-seuran Kirjahyllyssä
Tõnu Õnnepalun kanssa keskustelee kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen Koidula-salissa sunnuntaina klo 12.30